Po wstrzymaniu oddechu mniej zaboli

15 maja 2015, 06:32

Wstrzymywanie oddechu przed bolesnym zabiegiem, np. zastrzykiem, podwyższa próg bólowy.



Nurkując, ssaki morskie często doświadczają arytmii

16 stycznia 2015, 11:42

Badając tresowane delfiny butlonose i dzikie foki Weddella, naukowcy zauważyli, że podczas nurkowania oba gatunki bardzo często doświadczają arytmii.


Krótkie życie, gwałtowna śmierć

16 lipca 2014, 14:17

Badanie tomografem komputerowym ujawniło wczesne etapy rozwoju i przyczynę zgonu 2 znalezionych na Syberii mamuciątek: Liuby i Chromy. Potwierdziło się, że obie samiczki udusiły się błotem.


Słoń morski jak nałogowy palacz

19 maja 2014, 10:04

Wiedząc, że tlenek węgla powstaje nie tylko w wyniku niepełnego spalania, ale i naturalnie w wyniku rozpadu hemoglobiny, Michael Tift z Instytutu Oceanografii Scripps zastanawiał się, ile CO znajduje się we krwi słonia morskiego, zwierzęcia, które ma największą objętość krwi w swojej grupie gabarytowej.


Mózg baletnicy

27 września 2013, 17:28

Naukowcy z Wydziału Medycyny Imperial College London odkryli różnice w budowie mózgu balerin, dzięki którym kręcąc piruety, nie odczuwają one zawrotów głowy. Badania sugerują, że lata treningu pozwalają tancerkom stłumić sygnały z narządu przedsionkowego.


Poznanie kontroluje odruchy

24 czerwca 2013, 12:32

Postrzegany obraz i jego interpretacja wpływają na nasze odruchy. Marnix Naber, psycholog z Uniwersytetu w Lejdzie, wykazał np., że ludzie reagują zwężeniem źrenicy na zdjęcia słońca.


Kaszlące myszy

2 kwietnia 2013, 16:24

Ponieważ ewentualny kaszel byłby bardzo cichy, dotąd nie wiedziano, czy odruch w ogóle występuje u myszy. Naukowcy z College'u Medycznego w Kantonie posłużyli się jednak badaniem czynności płuc (pletyzmografią), które bezsprzecznie wykazało, że gryzonie pokasłują. Zespół uważa, że będzie to można wykorzystać przy testowaniu nowych leków dla ludzi.


Bolesna nauka

21 stycznia 2013, 11:40

Kraby brzegowe (Carcinus maenas), które są blisko spokrewnione z gatunkami częściej odławianymi w celach konsumpcyjnych, reagują na lekkie porażenie prądem i uczą się unikać miejsc kojarzonych z nieprzyjemnymi bodźcami. Wg naukowców, to kolejny dowód na to, że skorupiaki odczuwają ból.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Łatka na poparzony język (i nie tylko)

18 października 2012, 06:25

Oparzenie jedzeniem to już nie problem, bo naukowcy zaprojektowali rozpuszczalną "łatkę", która błyskawicznie ukoi ból.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy